Scouting bespaart de samenleving 160 miljoen euro!

“LEUSDEN – Het vrijwilligerswerk van Scouting Nederland bespaart de samenleving jaarlijks zo’n 160 miljoen euro. Dit is het gevolg van de inzet van de 25.000 vrijwilligers van Scouting en de positieve effecten op gezondheid en opleiding onder de 87.000 leden van Scouting Nederland.”

sociale bijvangst scouting

Dat is vandaag hét nieuws in Nederland dat ondermeer te lezen valt in Trouw, Parool, Volkskrant, Metro, en te zien op het nieuws. Media als Facebook en twitter stromen vol met berichten van scouts die met trots het nieuws delen. Het lijkt de onderzoekers gelukt te zijn de waarde van Scouting uit te drukken.

Schermafbeelding 2013-12-11 om 15.26.38Schermafbeelding 2013-12-11 om 15.23.02

Scouts weten het allang, maar dat het nu ook wetenschappelijk aangetoond is geeft ons de bevestiging dat onze vrijwillige tijd absoluut de moeite waard is, voor een betere toekomst. Als bestuur zijn we dan ook enorm trots op onze vrijwilligers en de groei die onze jeugdleden doormaken in de tijd dat ze lid zijn van onze vereniging!

In de praktijk blijkt dat wij als scoutingleden maar moeilijk uit kunnen leggen wat dat ‘scouting’ nou is.. Dat komt voornamelijk omdat het te veel omvattend is. Zoals ik het mezelf uitgelegd heb; is het een mini-maatschappij die in de vorm van een spel, activiteiten, leuke dingen samen ondernemen, verkend wordt. Het concept van Scouting, zoals de oprichter Baden Powell het bedacht heeft, is gericht op een positieve pedagogische aanpak waarbij een veilige omgeving wordt geschept om te experimenteren. Dit vanuit de gedachte dat je het beste kan leren door vallen en opstaan, door het gewoon te gaan doen.

Het volledig onderzoek vind je op de website van Scouting Nederland 

vrijwilliger

Zonder vrijwilligers geen Scouting

Amstelveen telt momenteel 580 mensen die lid zijn van Scouting. Hiervan zijn er 166 vrijwilliger.

Vrijwilligers hebben een belangrijke taak aangezien zij zorg dragen voor de kaders waarin kinderen veilig kunnen experimenteren. Vrijwilligers faciliteren de omgeving door b.v. de accommodaties veilig en netjes te houden, activiteiten te bedenken die uitdagend en leerzaam zijn, kennis over te dragen, een helpende hand te zijn, advies te geven waar gevraagd en een schouder om op te huilen als het nodig is. Zij zijn in feite de voorwaarde om scouting mogelijk te maken.

Leidster Signe uit Denemarken verwoordt in het onderstaande filmpje heel duidelijk wat je doormaakt als je leiding bent bij scouting. Ik sluit zelf volledig aan bij haar ervaring.

 

Kan jij wel wat uitdaging in je leven gebruiken, of een plek om gewoon lekker jezelf te zijn? Laat het ons weten via bestuur@kantankye.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *