Scoutskamp in Jisp

De scouts waren twee weken geleden op “kano-kamp” bij het dorpje Jisp. Gekampeerd werd op een heus onbewoond scouting labelterrein eiland genaamd ’t Mieuwtje, dat beheerd wordt door vrijwilligers.

Vrijdagavond vertrokken wij richting Jisp waar een sleepbootkapitein op ons wachtte. In drie roeibootjes achter de sleepboot voeren we naar het eiland toe. Daar aangekomen moest natuurlijk eerst het kamp worden opgezet en zodra we klaar waren had Rik het kampvuur al opgestookt. De jongens besloten toch nog even een frisse duik te nemen in het water, extra spannend was het om van de drie op elkaar gestapelde picknick- tafels te springen!

Later kwamen we erachter dat een deel van de boodschappen nog in de koelkast op het clubhuis stond, en daar zat het avondeten voor zaterdag in. We besloten een reddingsoperatie op te zetten; alle jongens behalve Boris en Anna gingen in het donker met de roeiboten terug naar vaste land. Een deel ging daarna mee met Rik naar Amstelveen en terug. Rik, Matthieu en Ruben zouden ze later dan weer met de roeiboten ophalen. Na zoveel avonturen op de eerste avond was het geen probleem om in slaap te vallen.

Zaterdag werden we wakker met regengetik op de tent. Gelukkig bleek het eenmaal uit de tent slechts te miezeren en hield het even na 9-en op. Na het ontbijt was het tijd om de kano’s te water te laten. Rondom het eilandje werd volop geoefend om behendig te worden. Scout Quinten heeft ook nog even uitgeprobeerd hoe het was om om te slaan: dat bleek vooral heel irritant omdat daarna de kano leeg gehoosd moest worden.

Na de lunch brak het zonnetje door! Een mooi moment om even uit te buiken op het gras en een beetje te zonnen. Aangezien sommige jongens zo wit waren dat zij reflecteerden was het helemaal geen slecht plan! Toen iedereen uitgehangen was maakten we onszelf op om een langere vaartocht te maken. De reddingsvesten gingen voor de zekerheid aan want het waaide ondertussen behoorlijk hard. Met wat extra droge kleren, koek en chocola in de droogton vertrokken we met 5 kano’s richting Jisp. Daar was een gracht waar we door konden varen met heel veel lage bruggetjes. Om de paar tellen hoorde je de leiding voorop roepen: “pas op, brug!”

Na 2 uur peddelen tegen windkracht 4 was het tijd om weer aan wal te gaan. Het avondmaal werd bereid, kampvuur gestookt en een spelletje gespeeld. En zo kwam er weer een dag aan z’n einde

Op zondag waren de weergoden ons beter gezind. De wind was gaan liggen en de regen bleef uit. Na het ontbijt was het tijd voor de Vaar-Vaardigheidstest. Om op te warmen speelden we een paar potjes kat en muis in de kano’s waarbij elke boot een aantal ballonnen achter zich geknoopt kreeg. Deze moest je proberen kapot te steken met een speer. Dat bleek lastiger dan gedacht! Na het kat en muis potje ging de test van start. Eerst moest de kano van het land te water gelaten worden, daarna volgden de volgende onderdelen; achteruitvaren, rondje om je as draaien, in een rechte lijn varen zonder kant noch wal te raken, zigzaggen langs de boeien, een 720• draai maken, zo snel mogelijk varen en zo kort mogelijke afstand remmen. Na de kano weer aan wal gehesen te hebben was de test afgelopen. Alle scouts bleken behoorlijk vaardig te zijn in het varen!

Als laatste moest er nog een raadsel opgelost worden… “Een boer moet een geit, kool en wolf naar de overkant van de rivier brengen.. Echter eet de geit de kool op en de wolf de geit.. Hoe kan de boer alle drie aan de overkant krijgen zonder dat iemand opgegeten wordt? Het antwoord mag je zelf raden!

Na een stevige lunch was het dan toch echt het einde van ons kamp. De tenten werden ingepakt en alle spullen in de roeiboten geladen. Vaarwel Jisp, het was een mooi weekend en we komen zeker weer een keer terug!

Text door Anna