17, 18 oktober Kantankye on the Air

JOTA-JOTI-Header-V3a

Jamboree on the Air (JOTA) en Jamboree on the Internet (JOTI)

Op 17, 18 en 19 oktober 2014 vindt een jaarlijks internationaal evenement plaats en wij van Kantankye doen dit jaar weer voor het eerst mee sinds vele jaren!

Logo-JOTA-JOTI-Cyan-239x300Wat is de JOTA-JOTI?

Ieder jaar wordt tijdens het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA-JOTI gehouden. JOTA-JOTI staat voor Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet. Scouts van over de hele wereld ontmoeten elkaar dit weekend via de radio en het internet. Er doen bijna 1 miljoen scouts mee uit wel 160 verschillende landen!

Ook staat de JOTA-JOTI bekend als communicatieweekend waarin verschillende technieken worden gebruikt om te communiceren. Scouts kunnen daarnaast bezig zijn met techniek tijdens dit weekend. Een populaire activiteit is het solderen van elektronica bouwpakketjes. Ook het bouwen van een JOTA-toren is een voorbeeld waarin techniek en amateurradio samen komen tot één activiteit.

Kortom, de JOTA-JOTI is een leuk weekend waarin scouts van alle leeftijden uitdagende activiteiten doen. Scouts mogen in Nederland onder begeleiding bijvoorbeeld zelfstandig een verbinding maken op de amateurfrequenties. Zo kunnen ze praten met scouts uit Amerika of Japan.

Hoe ziet het weekend bij Kantankye eruit:

Op vrijdagavond 17 oktober wordt de Kimball ‘O Hara omgebouwd tot radiostation. Vrijwillige zendamateurs van de radio-vereniging Veron komen ons helpen met de juiste spullen en kennis. Zij zullen het hele weekend twee radio stations bemannen waar via de radio contact opgenomen kan worden met andere radiostations. Ze nemen hele gave spullen mee waarmee we zowel binnen als buiten Nederland kunnen zenden, en misschien zelfs wel naar de maan!

Buiten voor de Guy verrijst een toren met een reikhoogte van wel 15 meter!! Hierin komt een antenne te hangen. De explorers zijn dit weekend gestart met de bouw ervan.

Vrijdag:

Scouts, Japanse Scouts en Explorers kunnen op de vrijdag avond tussen 19:00 – 21:30 plaats nemen aan de soldeertafel. Je krijgt een technisch bouwpakketje die je zelf in elkaar kan gaan zetten. Eenmaal klaar kan je het gelijk gebruiken!

Om 22:00 uur lokale tijd is de officiele opening van de JOTA-JOTI, deze zullen we via de radio beluisteren.

tin can telephoneZaterdag:

De zaterdag ochtend van 9:30 – 12:00 is bestemd voor iedereen van Kantankye en hun vrienden. We organiseren diverse post-activiteiten waarmee je allerlei vormen van communicatie leert. Denk maar aan het maken van je eigen blik-telefoon, lego bouwen via de portofoon, radio-contact maken met een scouting groep uit het buitenland, morse-seinen, Vossen-pijlzender-jacht spel en nog veel meer leuks.

Ook volwassenen zijn van harte welkom om mee te komen doen! (en waar mogelijk een extra oogje en handje te bieden)

Tussen 12:00 – 13:00 is er een informatie inloop voor ouders/geinteresseerden.

De zaterdag middag en avond zijn bestemd voor onze oudere leden en vrijwilligers. Zij kunnen vaardigheden opdoen op het gebied van communicatie technieken. Zelf achter de radio-knoppen gaan zitten of lekker netwerken met andere scoutinggroepen via de chat. Ook is er een nachtspel mogelijk.

Iedereen is dit weekend welkom om langs te komen, want hoe vaak heb je een 15 meter hoge radiomast in je achtertuin staan?!

Onze roepnaam voor wie contact op zou willen nemen is PI4ASV/J


 

Om alvast in de stemming te komen…. kan jij ontrafelen wat hier staat?

.-.. .- .- – -..-. .— . -..-. ..- .. – -.. .- –. . -.  ! 

MorseCode